مقدمه:
نمایندگی تهران و البرز در راستای تحقق ایده و مأموریت خود تحت عنوان« اسلام پاسخگو» درپایتخت ایران اسلامی درسال ۱۳۸۷تشکیل شد. اسلام پاسخگو نیازمند تفسیری نو از اسلام و علوم اسلامی است تا ناظر بر چالشهای معاصر، زمینه مواجهه درست با آنها را فراهم آورد. این تفسیر از یک سو متکی بر مشترکات دینی و اسلامی بوده که ضمن قبول اختلاف و معرفی صحیح هریک از ادیان، مذاهب و فرق اسلامی میتواند در راستای حل مشکلاتشان اقدام نماید و از سوی دیگر با تفسیر انسانی و فطری از دین، زبان مشترک با انسان بیرون دینی پیدا کرده با او برای حل مشکلات انسان معاصر همزبان شود و زمینه پرداختن به مباحث فرا ادیانی و رویکرد تمدنی را برای خود فراهم آورد همچنانکه توجه به ظرفیت شهر تهران به دلیل وجود مراکز علمی ، حضور درصد بالایی از شخصیت های تأثیرگذار و وجود پیروان ادیان آسمانی و مذاهب اسلامی فضای مناسبی جهت تحقق اهداف این نمایندگی فراهم آورده است. مضاف بر موارد مذکور استقرار دولت، مجلس و سایرنهاد های رسمی، اعم ازسیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی قوای سه گانه ، سازمان های تاثیرگذار داخلی و خارجی، سفارتخانه ها و … درتهران با جمعیت چهارده میلیونی که بیش ازیک میلیون آن از برادران مسلمان اهل سنت می باشند، ظرفیت عظیم انسانی را دراین شهرنشان می دهد. این ویژگی ها باعث شد در سال ۱۳۹۶ مأموریت نمایندگی تهران ارتقاء پیدا کرده و پرداختن به ادیان و مذاهب و فرق اسلامی نیز در کنار ایده اسلام پاسخگو، جزء مأموریت های نمایندگی قرار گیرد و قلمرو آن به استان البرز گسترش یابد. در ذیل ابتداء به تاریخچه و سیر تطور مدیریتی آن اشاره شده آنگاه به مأموریت، اهداف، سیاست ها ، ساختار و فعالیت های نمایندگی نظر اجمالی خواهیم داشت. امید است مفاهمه صحیح پیرامون اسلام پاسخگو از یک سو و برطرف نمودن موانع و آماده شدن امکانات لازم از سوی دیگر زمینه پرداختن به چالش های ادیان ، مذاهب و فرق اسلامی را فراهم آورد.
تاریخچه نمایندگی و تطور مدیریتی آن
نمایندگی تهران به ریاست حجت الاسلام والمسلمین آقای عطاران در سال ۱۳۸۷تأسیس گردید و در زمان ایشان تلاش گسترده ای نسبت به شکل گیری کمیته راهبردی و تدوین ایده اسلام پاسخگو و سند تهران انجام شد.آن ایده در قالب معاونتهای عملیاتی گردید و رشتههای دکتری اندیشه معاصر به ریاست حجت الاسلام و المسلمین آقای دکتر پارسانیا و کارشناسی ارشد مطالعات اسلامی به ریاست دکتر صالحی و همچنین رشته ارشد فلسفه اسلامی با رویکرد نوین به ریاست مرحوم دکتر بونو و حجت الاسلام والمسلمین آقای دکتر میری اقدام به پذیرش دانش پژوه نمودند . مرکز مطالعات پژوهشی تا حدودی عملیاتی شد و سند ادیان، کنار سند راهبردی تهران تدوین گردید. از مدرسه گرگان تنش زدایی شده و آن مدرسه در مسیر توسعه قرار گرفت و در تمام سالهای حضور ایشان ایده اسلام پاسخگو خود را در دورههای کوتاه مدت به نمایش گذاشت و بطورکلی نمایندگی به نوعی تشکیل و تثبیت شد.
در سال ۱۳۹۵ حجت الاسلام والمسلمین آقای دکتر محسن میری به عنوان ریاست نمایندگی تهران انتخاب شدند و ایشان هم ضمن تداوم مسیر قبلی به توسعه جنبه آموزشی و پژوهشی نمایندگی در قالب نشستهای گوناگون علمی، سامان دهی طلاب افغانی و تمشیت مدارس پیوسته فاطمیه و کلیة الزهرا (طلاب خواهر عراقی) اقدام نمودند و دوره های کوتاه مدت سالانه به «هم اندیشی بین المللی» ارتقاء یافت و هم اندیشی « اسلام و مسائل معاصر» با مشارکت اساتید بنام ایرانی و مالزیایی در سال ۱۳۹۵ بر پا گردید.
در سال ۱۳۹۶حجت الاسلام والمسلمین آقای سید سجاد هاشمیان به ریاست نمایندگی انتخاب شدند. در زمان ایشان نمایندگی تهران به نمایندگی تهران و البرز گسترش یافت و مقرر گردید در عرصه ادیان، مذاهب اسلامی و فرق شیعی و فرا ادیان در کنار اسلام پاسخگو به فعالیت آموزشی و پژوهشی بپردازد و از ظرفیت تهران به عنوان پایتخت جمهوری اسلامی استفاده کامل بعمل آید. همچنین برای آن چهار مدرسه عالی مطالعات اسلامی، اسماعیلیه، علویه و زیدیه و مرکز آموزش زبان فارسی در نظر گرفته شد. مرکز مذکور و مدرسه عالیه «مطالعات اسلامی و فرق شیعی» تأسیس و راه اندازی شد تا در آینده به چهار مدرسه عالی ارتقاء یابد. مدارس تابعه نمایندگی به چهار مدرسه توسعه پیداکرد. رشته های متنوع فرق شیعی در مقاطع کارشناسی، ارشد و دکتری تدوین و مجوز اجرایی رشته های گوناگون دریافت شد و سامان دهی رساله تمامی دانش پژوهان دکتری اندیشه معاصر مسلمین در قالب طرح اجمالی، طرح تفصیلی و دفاع ار رساله انجام پذیرفت و عملیاتی شد. زمینه تبدیل دو «فصلنامه اندیشه مطالعات معاصر مسلمین» به فصلنامه فراهم آمد. هم اندیشی های بین المللی سالانه در راستای ایده «اسلام پاسخگو » تحت عنوان «فلسفه اسلامی و امتداد اجتماعی آن»(۱۳۹۶) و «اندیشه اسلامی در ایران معاصر»(۱۳۹۷) متناسب با رشته های بلند مدت نمایندگی و با مشارکت دانشکده جهان اسلام دانشگاه تهران و بنیاد مسکو تداوم و ارتقاء یافت وتلاش گسترده ای جهت توسعه فضای فیزیکی نمایندگی و جذب دانش پژوه به عمل آمد.